Heb ik een virusscanner nodig?

Gepubliceerd op 6 november 2024 om 09:42

Een virusscanner installeren op je computer is jarenlang de norm geweest. Want stel je voor dat je per ongeluk een bestand binnenhaalt met een virus? Maar is een virusscanner nog wel nodig?

In de meeste gevallen brengt een virusscanner juist extra complexiteit met zich mee. Je krijgt meldingen waar de doorsnee gebruiker niets mee kan. En veel van deze scanners prijzen maar al te graag functionaliteit aan waarvoor je (extra) moet betalen. Echter zijn dat vaak juist de functies waar de meeste gebruikers niets mee doen.

De meeste gebruikers hebben voldoende aan een simpele scanner die het gros van de virussen, wormen, malware enz. in een digitale quarantaine plaatst voordat ze de kans hebben om het systeem te besmetten. In Windows en veel andere besturingssystemen zit al zo’n scanner, en die staat ook standaard aan.

Afhankelijk van de Windows versie die je hebt heeft deze de volgende namen: Windows Beveiliging, Windows Security, Windows Defender of Windows Security Essentials. Voor elk systeem met Windows 7 of hoger (dat zijn zowat alle actieve niet-Apple computers momenteel) staat deze scanner standaard aan. Hier merk je niets van. Deze scanner haalt automatisch updates op, en plaatst verdachte bestanden in een quarantaine. Vaak geeft deze scanner dan een melding. In de meeste gevallen is er geen actie vereist voor gebruikers om te zorgen dat deze scanner actief blijft.

 

Een scanner van een derde partij geeft vaak (onterecht) alarmerende meldingen die voor veel gebruikers voor paniek kan zorgen. Mijn advies is dan ook om geen andere virusscanner te gebruiken.

 

Basisfunctionaliteit

Een virusscanner scant doorgaans op meerdere soorten kwaadaardige bestanden. Scans gebeuren vaak op in ieder geval 2 manieren: Bij toegang en een globale scan. Bij toegang wil zeggen dat een bestand wordt gescand als deze wordt gelezen vanuit de opslag van de PC. Dus bijvoorbeeld bij het downloaden of uitvoeren van een nieuw bestand. Een globale scan wordt om de paar dagen uitgevoerd, deze scant op de opslag bepaalde gebieden volledig om zeker te zijn dat er zich geen kwaadaardige software zich ergens heeft verstopt.

 

Deze functionaliteit zit standaard ingebouwd in de virusscanner van Windows.

 

Extra functies, is dat nodig?

 

Tegenwoordig zit er echter nog veel meer extra functionaliteit ingebouwd in virusscanners. Zoals een scanner die de inhoud van e-mail checkt op het moment dat deze binnenkomt. De publieke opinie over deze extra functionaliteit varieert sterk. Wij (DigiAdvies) zien niet in hoe deze functionaliteit behulpzaam kan zijn. Het is altijd zaak om voorzichtig te zijn en niet zomaar bijlages en links te openen die je niet herkend of van een onbekende afzender. Zo filter je zelf in wezen al je e-mail. Dit soort filters kunnen er ook voor zorgen dat mailtjes die van een bekende afzender komen per ongeluk worden gefilterd. En kan dus voor frustraties zorgen.

VPN en "Cleaners"

 

Andere functionaliteit die tegenwoordig vaak wordt aangeboden is een VPN en “cleaners”. Een VPN is software die je internetverbinding via een andere server (computersysteem) laat lopen, vaak in een ander land. Het wordt vaak gebruikt om geografische blokkades te omzeilen. Zodat je bijvoorbeeld alle programma’s van de Britse BBC of de Vlaamse VRT ook in Nederland kan bekijken. Het wordt ook gebruikt om je internetverkeer te anonimiseren. Echter is dit voor de gemiddelde gebruiker niet relevant en voegt onnodig extra complexiteit toe.

 

Naast de VPN-diensten worden ook vaak “cleaners” aangeboden bij virusscanners. Deze schoonmaakprogramma’s zouden ervoor moeten zorgen dat er oude of tijdelijke bestanden worden verwijderd zodat je meer opslagruimte hebt en de computer sneller wordt. Echter zijn deze schoonmaakprogramma’s achterhaald en heb je deze alleen voor oudere computers of computers met weinig opslag nodig. Merk je niet dat je PC traag is of vol staat? Installeer of schaf dan niet zo’n programma aan. Het is in veel gevallen compleet onnodig. Daarnaast merkt DigiAdvies dat deze software vaak onder valse voorwendselen aangeboden wordt. D.w.z.: deze software wordt vaak aangeboden met alarmerende teksten zoals: “Er zijn fouten op de computer. Bestel nu om deze op te lossen.” of “Er zijn 10,000 tijdelijke bestanden gevonden. Bestel nu om deze op te ruimen”. Met dat soort teksten leidt je klanten om de tuin, want ze klinken onnodig alarmerend. Terwijl er vaak niets aan de hand is. Tijdelijke bestanden zijn overigens noodzakelijk voor de juiste en snelle werking van een computer/smartphone of veel andere apparaten.

 

Conclusie

 

Dit soort extra programma’s hebben dan ook weinig functie, alleen als je ze specifiek nodig hebt. Anders voegen ze alleen maar extra complexiteit toe en een extra last op je portemonnee. Advies: installeer geen extra anti-virus programma's.

 

Nog vragen over virusscanners? Stuur DigiAdvies een bericht!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.